Expositie: "Blokland, plek om te koesteren"
10 mrt. 2025
Al eeuwenlang een bijzonder gebied
Buurtschap Blokland met zijn twee doodlopende einden is altijd een bijzonder gebied geweest. Tot 1989 behoorde het tot de gemeente Willeskop. Boeren onderhielden eeuwenlang het land. Veel 100 jaar of meer oude boerderijen met families die er soms al generaties wonen.
Een gebied waar de ontginning nog goed te zien is, maar wat nu ook erg in transitie is. Er zijn nog maar enkele actieve boerderijen. Er ontstaat in het boerderijlint veel variatie met recreatie, zorg, natuurontwikkeling etc.
In Stadsmuseum De Knoperij was hierover een boeiende tentoonstelling te zien van december 2024 tot maart 2025. Deze werd goed bezocht.
Evert van Woudenberg steekt hooi, Evert jr. loopt met het paard
Ontwikkeling door de eeuwen heen
De expositie is samengesteld door Lex van Wijk met hulp van Jan Oostveen. Jan Oostveen, die zelf in Blokland woont, is al langer bezig de verhalen van de boerderijen in Blokland en hun bewoners op te schrijven en foto’s te verzamelen.
Dit levert interessante onderwerpen op over het boerenleven, eendenkooien, kaasmaken, hooibergen, melkbussen, boerderijnamen, engelenramen en fruitteelt.
Lex van Wijk vertelt: “Van verschillende kanten kregen we foto’s te leen, maar ook voorwerpen. Samen vertellen ze het verhaal van hard werken op het land, van burenhulp als het nodig is, van klaar staan voor wie het nodig heeft, waaronder ook onderduikers in de Tweede Wereldoorlog.”
De expositie laat de ontwikkeling van het buurtschap door de eeuwen heen zien, waarbij vooral de laatste 50 jaar aan bod komt. De veranderingen in deze periode zijn enorm.
Boerderij Blokland in 1923
Proef de streekproducten
Lex van Wijk: “Je fietst heerlijk rustig door Blokland, richting de Willeskopperplas of richting IJsselstein. Kijk eens om je heen en proef de historie, maar zeker ook de streekproducten.
Wist je dat fruitteler Steenbeek een in de sector heel bekende proeftuin had, waar hij met kleinere fruitbomen experimenteerde in plaats van de hoogstambomen? En dat je bij Van Lint nog altijd een bekertje fruitsap kunt drinken? Vergeet ook de kaasmakers niet: Doruvael, tevens theetuin, en Bloemenweide met de boerderijwinkel Oogst.”
De Oudheidkamer leverde voor de tentoonstelling veel bijzondere objecten over het boerenleven. Er zijn veel niet eerder gepubliceerde foto’s te zien van het werk op de boerderij, maar ook van de eendenkooien, het natuurbeheer, het kaas maken etc.
Pie, Evert en Annie van Woudenberg met Minnie Schouten en Rob la Riviera