De vlag is gehesen op Open Monumentendag 2024 - Oud Montfoort

Terugblik Open Monumentendag 2024

14 sep. 2024

Aftrap met Open Monumenten Klassendag

Op vrijdag 13 september vond Open Monumenten Klassendag weer plaats. Hierbij bezochten de groepen 7 en 8 van de vijf lokale basisscholen elk een monument, te weten de Grote of Sint-Janskerk of de Rooms-katholieke kerk.

Na een introductie buiten kregen ze een rondleiding binnenin de kerkgebouwen langs een eeuwenoude geschiedenis. De kinderen verbaasden zich er over en hebben soms een bijzondere zienswijze over hoe een en ander is ontstaan.

Aftrap met Open Monumenten Klassendag - Oud Montfoort

Montfoortse kinderen krijgen uitleg van een stadsgids

Routes, netwerken en verbindingen

Op de zaterdag, Open Monumentendag, waren de bekende monumenten weer opengesteld voor bezichtiging. Het was een mooie dag, met voor Stadsmuseum De Knoperij wel meer dan honderd bezoekers. Ook de monumenten en activiteiten werden goed bezocht. Meer dan 80 mensen namen de moeite om te kerktoren te beklimmen en konden vanwege het heldere weer zelfs de skyline van Amsterdam en Rotterdam goed bekijken.

Het thema dit jaar was Routes, netwerken en verbindingen. De sluis in Montfoort schetste daarbij een actief beeld. Vele kano's en kajaks passeerden tijdens Open Monumentendag de sluisdeuren.

Terugblik op Open Monumentendag 2024 - Oud Montfoort

Terugblik op Open Monumentendag 2024 in Montfoort

Speurtocht voor de jeugd

Door middel van een speurtocht langs monumenten kon de jeugd een cijfercode achterhalen om de kluis in De Knoperij te openen. Veelal lukte dat, een enkele keer werd de speurtocht over gedaan om te kijken waar het mis ging.

De oplossing was 1329 - het jaar dat Montfoort stadsrechten kreeg. Met een ijsje als beloning kon men langs de rivier genieten van de vele watersporters.

Blijf verbonden

Ontvang 6x per jaar onze nieuwsbrief.

Blijf verbonden

Ontvang 6x per jaar onze nieuwsbrief.

Blijf verbonden

Ontvang 6x per jaar onze nieuwsbrief.